Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur

Cultuur in de kijker

Expo Chaos in de orde - Kunstprijs 2019

19 oktober tot 10 november | 10 tot 12u. & 13 tot 18u. | Stadshalle

Kunstprijs

Met werken van: Berthe Coursier, Annelies Mertens, Luc Loos, Laura Maernhoudt, Luc Leye, Charlot Catteeuw, Georgette De Boes, Greet Boydens, Hilde Boydens, Irina Maernhoudt, Ivan Peel, Neil Ghysel, Jean-Marie Vandaele, Paul De Coninck, Lut Rossey, Jurgen Herman, John Blommaerts, Nele Serpieters, Jan Smekens, Mirei Bonte en Nicolas Van Vosselen. 

Wie van deze kunstenaars valt in de prijzen met hun mixed art, collages uit verschillende materialen en assemblages?  

Je kan zelf stemmen voor de publieksprijs tot 9 november 2019.   

Peter De Graef & Lynn Van Royen - Het Koninkrijk van Henry Darger

Zaterdag 2 november 2019 | 20 u. | City

Henry Darger

Bij deze voorstelling hoort een inleiding die start om 19.15 u.

April 1973. Henry Darger, een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago, zegt de huur van zijn flat op. Hij laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt ie. Op de vraag wat er met zijn meubels en spullen moet gebeuren: "Throw it all away. Too late now." Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen, stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen vermoeden. Verspreid in kasten, op tafels en op de grond liggen meer dan 30.000 pagina's, voor-en achterkanten volgetypt. Samen met een driehonderdtal schilderijen vormen deze Dargers epos: In the realms of the Unreal. Hij heeft er zestig jaar aan gewerkt. Henry's leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd maakte hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende, zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur, maar om zichzelf te redden.  

Aan de hand van Dargers dagboeken schrijft Thomas Janssens een nieuwe tekst voor topacteurs Lynn Van Royen en Peter De Graef, over wat onopgemerkt blijven met een mens doet.

klik hier voor tickets

Kinderfilmnamiddag: Louis en de Aliens

Woensdag 30 oktober 2019 | 14 u. | City

Louis en de Aliens

Louis is het twaalfjarige, ietwat eenzame zoontje van een geobsedeerde ufoloog. Zijn vader staart nachtenlang door zijn telescoop en is ervan overtuigd dat buitenaardse wezens bestaan. Wanneer het ruimteschip van de drie vreemde aliens Mog, Nag en Wabo niet ver van hun huis neerstort, is Louis dolblij dat blijkt dat zijn vader het al die jaren bij het rechte eind had. Samen met zijn nieuwe vrienden beleeft Louis een wild avontuur om uit handen van schoolhoofd Miss Diekendaker te blijven. Het viertal moet op tijd het ruimteschip bereiken om aan alle aardse gevaren en problemen te ontsnappen… Vlaams gesproken.

Klik hier voor tickets 

Cinema City & Donderdag Filmdag

film

Elke eerste donderdag wordt de City nostalgisch omgedoopt tot Cinema City. Elke derde donderdag van de maand is Donderdag Filmdag in Centrum Ysara.

Een ticket kost 4 of 2 euro met de jeugdvoordeelpas. Doe voordeel met de filmpas! Je betaalt 25 euro voor 10 films of entrees, ofwel 2,50 euro per film. 

Donderdag 7 november: Stan & Ollie
Donderdag 21 november: The Aftermath

Vlaamse Meesters in Situ

Verlengd wegens succes! - Onze-Lieve-Vrouwekerk

het oordeel van Cambyses

Het kunstenparcours Vlaamse Meesters in Situ richt van 1 juni tot 30 september 2019 de schijnwerpers op meesterwerken die nog op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn en specifiek voor die plaats werden gemaakt. Er doen 45 kerken, kloosters en historische gebouwen in heel Vlaanderen mee. De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort is er één van. Je ontdekt er in woord en beeld alle bijzonderheden over het meesterwerk Het oordeel van Cambyses van Vlaamse meester Vigor Boucquet.

Het Pelgrimsboek - Overmeesterd (stickerboek) met info over alle deelnemende locaties is te koop voor tien euro aan de balie in het Stadhuis. 

meer info

contact


Dienst Cultuur

Valkestraat 18 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
058 79 50 00

Elke werkdag bereikbaar van
8u tot 12u en van 13u tot 17u

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City